lørdag 11. juni 2011

Kafka-prosess eller bare vrangskap?

Siden i mars har jeg jobbet metodisk for å fornye førekortet mitt. Av en eller annen grunn tviler staten på at jeg selv kan si ifra at jeg ikke kan kjøre bil, så jeg må fonye det hvert tredje år. Greit nok. Jeg følger spillereglene. Så i mars ringer jeg Vegvesenet på Gjøvik, og innformerer om at førekortet mitt går ut i mai. Legger fram saken, forteller hva jeg ble informert om for tre år siden, og ber om å få vite hva jeg skal gjøre. Nei-det kunne de ikke svare på! De måtte prøve å sette meg over til Risløkka. På andre forsøket klarte de det Jeg legger frem saken min på nytt, og her var det en som virket som han visste hva han snakket om. Han beroliget meg og sa at dette var ingen hast. Bare å komme innom med en standard legeattest. Gjerne samme uka som førekortet går ut. For dette skulle være helt uproblematisk.

Kunne det virkelig være så lett? Jeg bestilte legetime i god tid og ba om en standard legeattest. Ikke noe problem. Denne ble fyllt ut og jeg dro de 5 milene til Gjøvik for å levere attesten og var riktig fornøyd med meg selv. Godt å få det overstått. Hmm. Nei-noe førekort kunne jeg ikke få. Legen hadde ikke krysset av på delen under førekort klasse C og D (noe som jeg ikke har). Dette mente de var nødvendig. Og dessuten kunne de ikke se at vedtaket fra fylkeslegen fra for 3 år siden lå inne i systemet. Hverken på Gjøvik eller Risløkka. Jeg måtte ringe til fylkeslegen og be de fakse det over og få nye kryss, stempel og underskrift på legeattesten. Ja-det kunne la seg gjøre, tenkte jeg. Fikk nye kryss og fikk fakset over vedtaket. Dro på nytt til Gjøvik. Var nå helt sikker på at jeg kunne få førekortet. Men nei. De kunne ikke se å ha mottatt noen faks. Nye telefoner til Risløkka og til fylkeslegen. Satt tålmodig på plassen min og ventet. Jeg måtte jo få førekortet mitt.

Så kom dommen. Nei! De hadde faktisk funnet vedtaket mitt på Risløkka denne gangen. Og ut fra dette tolket de at jeg måtte ha en ny legeattest og et nytt vedtak fra fylkeslegen. Ja men- førekortet går ut 8.5-hva gjør jeg da på mandag, når jeg ikke kan kjøre mer? Det var ikke Vegvesenets problem, men mitt! Jeg plikter å framskaffe nødvendig dokumentasjon i tide. Men kunne jeg ikke få en midlertidig kjøretillatelse? Nei-det kunne de ikke gi av helsemessige årsaker! Det tar 2-3 uker å få saken behandlet hos fylkeslegen, fikk jeg vite.

Men jeg måtte til legen igjen. Og for å komme meg til legen måtte jeg for det første ha tid, så legetime og for det tredje ha bil med sjåfør. Det klarte jeg å organisere i løpet et par uker. Sendte legeattester og gammelt fylkeslegevedtak til fylkeslegen  og ventet. Snart kunne jeg kjøre bil igjen!
Tirsdag denne uka begynte tålmodigheten min ta slutt. Jeg ringte til fylkeslegen, for å vite hvor lang saksbehandligstid det var igjen. En 4-5 uker måtte jeg nok regne med. Men jeg må jo komme meg på jobb! Jeg er avhengig av bilen! Den er et hjelpemiddel! Stemmen begynte å bli mer og mer anstrengt, og tilslutt ble jeg faktisk satt over til saksbehandler. Hun bekreftet den lange saksbehandlingstiden, men skulle sette meg på en prioritert liste! Hurra! Jeg får lappen tilbake innen en uke! Trodde jeg. Hun leste gjennom papirene og konstaterte at jeg hadde muskeldystrofobi. Jeg rettet henne vennlig, og sa at jeg ikke har noen fobi, men en dystrofi. Vet ikke helt om hun skjønte forskjellen.

Så kom svaret. Fylkeslegen ber nå om en ny legeattest som bedre beskriver førligheten enn de to jeg allerede har sendt. I tillegg må jeg ha en spesialisterklæring. SPESIALSITERKLÆRING!!!! Det måtte jeg jo ikke for tre år siden! Og for å få time hos spesialist må jeg vente flere måneder! Dette betyr at jeg ikke kan kjøre min spesialbil de neste 4 månedene-minst. Heldigvis kan jeg ta toget. Bare jeg ikke får problemer med rullestolen min igjen. I går hadde jeg kortslutning og den var død og oppførte seg veldig mistenkelig, som en rullestol ofte gjør etter 3-4 års daglig aktivt bruk. Men det er en annen historie.

Heldigvis skjer dette på sommeren. Nå kan jeg jo faktisk komme på butikken uten bil. Bare det kunne slutte å regne.......

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar